оНЛАЙН ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

Пинокио

ОТ 19:00 Ч. НА 15.09.2021 ДО 19:00 Ч. НА 17.09.2021

Трейлър

Пускане на видеото

Галерия

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП

Режисьор и Визуален Дизайнер: Матео Спиаци

Актьор: Миха Безеляк

Речеви Консултант: Метка Дамян

Костюми: Моица Берняк

Кукли и Сценография: Примож Михевц

Куклите са нарисувани от: Дарка Ердели

Осветление: Миленко Кнезоци

Информация

„Пинокио е метафора за това как грешките също могат да формират човека.“

Грешките не са задължително нещо лошо, много често те са единственият начин да се научим по-добре да разбираме и променим живота си. Както италианският писател Джани Родари казва: „Грешките са необходими, полезни като хляба, и често красиви – само погледнете кулата в Пиза.“

„Имало едно време… „Един цар!“, биха възкликнали малките ми читатели. Не, деца, грешите. Имало едно време парче дърво.“ Ето така започва книгата на Карло Колоди.

С грешка и парче дърво започва нашата пиеса също. Кутията за инструменти на кукловода, стари кукли, и тези направени току-що се превръщат в нашата сцена и нашите герои. Историята разкрива напълно различно значение.

Някои от куклите в пиесата са дело на Антон Йезовшек (1905 – 1992), изтъкнат конструктор на кукли от Марибор и са част от колекцията на Куклен Театър Марибор. Те проговориха – докато чакат по рафтовете за реставрация. Ние сме убедени, че новият им живот напълно им подхожда, Антон Йезовшек ги е създал, за да си общуват с актьорите и сцената.

„Пинокио“ не е обикновено представление. Това е представление, което се потапя в света на куклите, потапя се в самото начало на куклата, която все още не е завършен и жив обект, а по-скоро суров, груб материал. В „Пинокио“ материалът е, разбира се, дърво, ценна суровина, която винаги е съпътствала човека почти от самото начало на света. В тази адаптация, ние се връщаме в дърводелската работилница, където инструментите оживяват а парчета дърво на масата се превръщат в един отделен свят. Пинокио тръгва на пътешествие, а ние откриваме нови подходи към кукленото изкуство.

Допълнителна информация

КУКЛЕН ТЕАТЪР МАРИБОР

Куклен театър Марибор е основан на 8-и Декември 1973 година, когато два самодейни театъра обединяват сили – Куклен Театър „Йоже Херманко“, Марибор и Малък Куклен Театър ДПД „Свободен Бряг“. Сезон 1974 / 75 е бил първият професионален сезон за новосъздадения Словенски куклен театър. През есента на 2010 година, Куклен Театър Марибор се мести в ремонтираната сграда на манастир в старата част на града, която предлага много по-големи пространства и модерна техническа база, позволявайки на театъра с разширения си артистичен състав и изключително професионален екип да разгърнат потенциала си и да обогатят репертоара на театъра с допълнителната подкрепа на Община Марибор.

Един сезон представя шест премиери, всички свързани в концептуално единство. Възрастовата граница е взета под внимание и постановките не са адресирани единствено до детската публика – най-многобройните посетители на театъра, но и до юношеска публика, както и представления за възрастни. Репертоарът на театъра постоянно изследва кукленото изкуство и смесва класически куклени техники с модерен подход. Отделно от представленията, театърът предлага и множество допълнителни събития с образователен характер и реализира иновативни проекти. От 1990 година театърът организира Летен Куклен Фестивал, популярен международен форум, посветен на кукленото изкуство. А от 2011 година е постоянен партньор на Националния Фестивал за Куклен Театър, основан през 2001 година – Биенале на Куклените Артисти от Словния.