оНЛАЙН ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

Ад и Рай

ОТ 19:00 Ч. НА 13.09.2021 ДО 19:00 Ч. НА 15.09.2021

Трейлър

Пускане на видеото

Галерия

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП

Текст: Мария Войтишко

Режисура: Якоб Крофта

Сценография: Матилда Котлинска

Музика: Гжегож Мазон

Хореография: Анета Янковска

Осветление: Дамиан Павела

Проекции: Якуб Лех

Асистент-Сценограф: Агниешка Здонек

Помощник–Режисьор: Малгорзата Манко-Дрозд

 

Участват: Йоланта Горалчук, Анна Маковска-Ковалчук, Агата Кучинска, Марта Квиек, Патриция Лачина-Мярка, Едита Скаржинска, Гжегож Боровски, Кшищоф Гребски, Радослав Касиокевич, Марек Козярчук, Конрад Куявски, Томаш Маслаковски, Гжегож Мазон, Славомир Пжепьорка

Информация

“Ад и Рай”, с режисьор Йакоб Крофта е приказен спектакъл, чието действие се развива между Земята, Рая и Ада.

Главната героиня, майката на седем годишния Теди – позната на хората, които обичат да посещават клубове като ДиДжей “Справям се добре” – отива в Рая. Въпреки това, тя много бързо решава, че времето ѝ още не е дошло и трябва да се върне при сина си на всяка цена. Докато бяга от оня свят тя среща Демон, който иска да стане човек, архангел, който някога е бил човек и собствения ѝ баща, който е само половин човек.

Тази отчасти жизнерадостна, отчасти тъжна история е разказана от Теди, който се е скрил в гардероба след смъртта на майка си и не иска да излезе. С него заедно ние съпреживяваме загубата и се опитваме да се примирим с нея.

“Ад и Рай” е спектакъл за любовта и промените, които трябва да приемем, за да живеем пълноценен живот. В същото време е и за женската сила, бунтарство и несъгласие с това, което ни поднася съдбата. Освен това показва, че майките винаги намират начин!

Допълнителна информация

НАГРАДИ:

23-и Национален Конкурс за поставяне на съвременна полска пиеса

– Голямата маграда за пиесата на Мария Войтишко

21-и Театрален Фестивал Корчак, Театър “Повшехни” във Варшава, 14-25.11.2017 година

– Почетна награда за текста на пиесата за Мария Войтишко

– Награда за актьорски принос на Агата Кучинска за ролята на майката

– Почетна награда за за цялото представление за “представяне на сериозни проблеми по забавен начин”

– Сертификат за високо качество и артистично ниво

– Наградата “Котка в чувал” във формата на покана с избраното представление за 22-ото издание на Фестивала.

Трети Фестивал за Малки Световни Премиери, Куклено-драматичен театър във Валбжих, 17-22.09.2017 година

– Голямата награда за най-добро представление

– Награда за най-добър текст – Мария Войтишко

– Награда за най-добра мъжка роля – Томаш Маслаковски за ролята му на “Бог”

Номинация за наградата “Варто” 2017 в категория “Театър” за Мария Войтишко

Наградата на театър Вроцлав 2017 година

– За Мария Войтишко и Якоб Крофта за текст и режисура на пиесата

Избор на критиците към месечното списание “Театър”

– Най-добро представление – Шимон Казимиерчак

– Най-добра нова полска драматургия (публикувано или поставено на сцена) – Шимон Казимиерчак и Виеслав Ковалски

– Най-добра женска роля за Агата Кучинска за ролята ѝ на майката  – Шимон Казимиерчак и Яцек Серадски

– Най-добро куклено представление – Виеслав Ковалски и Йоана Пузина-Хойка

– Най-добро детско / младежко представление – Шимон Казимиерчак, Яцек Копчински, Йоланта Ковалска, Яцек Серадски, Яцек Вакар

 

ЗА ТЕАТЪРА

Кукленият театър във Вроцлав, от 2012 година управляван от полско-чешкия тандем Януш Ясински – директор и Якуб Крофта – артистичен директор, с постоянство се придържа към репертоарната стратегия начертана преди девет години. Основният фокус е върху нова полска драматургия. Да се работи по нови пиеси – най-често по поръчка – театърът кани творци, които са придобили известност, благодарение на представления за възрастни и възприемат писането за деца като предизвикателство и приключение. Театърът е отворен за идеи и от артистичния състав. Репертоарът предимно се състои от съвременни текстове, които засягат трудни, но познати теми за по-голямата част от публиката – младите зрители.

 

Отворени сме към експерименти и обмяна на опит, събаряме стените, които разделят куклените театри от драматичните. Ние искаме Кукленият театър Вроцлав да е мястото където малките да могат да преживяват богатството и многообразието на театралните форми, както традиционни, така и модерни – от класически кукловодни техники през мултимедийни проекции, съвременен танц или пост-драматургични текстове. В добавка към нашите собствени продукции ние показваме и най-добрите полски и чуждестранни представления като част от Панорама на нов театър за деца (между 2013-2016 това се случваше всяка година, от 2017 е биенале).

 

Ние следваме не само нашата артистична мисия, но и социална-образователна. Постоянно се стремим да разширим кръга на публиката си, организираме събития извън театъра, ние се противопоставяне на отлъчването от културата. Като допълнение към нашата репертоарна програма, организираме множество допълнителни събития. Те се състоят от представления и въвеждащи работилници (за деца до 3 годишна възраст), както и редовна работа с деца и млади хора от кризисни центрове с нашата програма “Лято в театъра” и “Направи си сам театър” работилницата, както и “Правим го! Младежка театрална трупа”. През 2017 година реализирахме програмата “Театър за всички! Работилница за всички.”, която се състоеше и от работилници за деца със сензорни нарушения, проведени от опитни преподаватели, преводачи на жестов език и специалисти по описание на звук. Всеки сезон се стараем да правим по две премиери за деца със зрителни и слухови увреждания.