оНЛАЙН ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

Някъде другаде

ОТ 19:00 Ч. НА 12.09.2021 ДО 19:00 Ч. НА 14.09.2021

Трейлър

Пускане на видеото

Галерия

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП

Автори: Зала Добовшек, Нина Шорак, Тин Грабнар, Ася Кахриманович Бабник

Режисьор: Тин Грабнар

Актриса: Ася Кархиманович Бабник

Дизайн: Матия Медвед

Стоп-кадър анимация: Матия Медвед, Леа Вучко

Драматургия: Зала Добовшек

Асистент режисьор: Нина Шорак

Костюми: Сара Смраяц Жнидаршич

Музика: Митя Върховник Смрекар

Дизайнер видео мапинг: Бошчан Чадез

Видео монтаж: Леа Вучко

Анимация: Коля Саксида

Дизайн звукови ефекти: Матея Старич

Редактор: Метка Дамян

Осветление: Кристиян Виднер

Помощник-режисьор и звук: Алеш Ерявец

Цветова корекция: Миран Братуш

Ателие: Сандра Бирюков, Мариетка Валявец, Изток Бобич, Зоран Сърдич, Полона Черне, Урош Мехле, Матия Медвед, Бошчан Чадез

 

Информация

„Нейде другаде“ е трогателна история за абсурдите на войната и нейните ужаси. Но как те изглеждат през детските очи? Само през тази перспектива можем напълно да осъзнаем абсурдността на войната. Тази тема е доста деликатна и болезнена, следователно често се премълчава. Въпреки това е наложително да се обсъжда, особено пред най-малките.

Представлението разказва за малко момиче, което се оказва в епицентъра на бушуваща война. През нейните очи наблюдаваме промените, които се случват с града ѝ, изпълнен с ужаси, насилие и страх. Но също така и надежда. Самолети заплашително кръжат в небето, улиците са пусти и няма храна останала по рафтовете в магазините. Училището е затворено. Често се чуват изстрели. Заобикалящата я среда плавно се променя…. Става непоносима. Единственото желание на малкото момиче е да отиде в някоя друга, по-хубава страна. Тя иска да отиде нейде другаде, някъде далеч от безумствата на войната.

Постановката включва множество модерни технически средства в полза на кукленото изкуство. Класическото кукловодене е вплетено с видео прожекции на живо и виртуални рисунки. Актрисата и аниматорът рисуват върху въртяща се маса, заобикаляща среда, из която броди главната ни героиня – малкото момиче. Тя използва тебешир, за да нарисува хълмисти пейзажи, високи блокове и треперещи войници. Едни семпли рисунки, които магично оживяват по време на представлението. Този ефект се постига с това, че всъщност тебеширените рисунки са подкрепени от прожектираните образи, който се движи на принципа на стоп-кадър анимацията. Комбинацията от движещи се и неподвижни образи създава илюзията за анимация, нарисувана с тебешир. Това е напълно нова техника в кукления театър, която прекрачва грациозно границите между различните жанрове. Това визуално приключение е подходящо за актьори, аниматори, кино режисьори именно защото смесването на различни жанрове е в основата на представлението. Тези видео проекции ангажират вниманието на публиката в сърцевината на тази необикновена история за ужасите на войната, които „за щастие“ се случват „нейде другаде“. А може би не?

Допълнителна информация

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ТЕАТЪРА

Куклен Театър Любляна (КТЛ)е главният Словенски куклен театър, който поставя на сцената си куклени и театрални постановки за деца, юноши и възрастни. Главната публика са предимно деца и юноши. Тази институция бе основана през 1948 година (като Градски Куклен Театър) и от 1984 година се намира в Местни дом на площад „Краков“. В своята работа КТЛ се основава на Словенските куклени традиции със стотици години история. Със създаването на Музея на Кукленото изкуство в замъка „Любляна“, КТЛ официално се превърна в грижовен уредник на това безценно наследство, простиращо се стотици години назад във времето. Театърът управлява пет главни и няколко по-малки зали. Тези зали, които са с капацитет от над хиляда души, КТЛ осъществява петнадесет премиери годишно и бива посещаван от над 110 000 души на година.

КТЛ също така обръща специално внимание на културното и артистично образование във всичките им форми и измерения и на национално ниво сътрудничи в усилията да се утвърдят високите стандарти и систематично да добавя качествено културно съдържание в програмите на образователните институции. На всеки две години КТЛ обединява сили с Словенския Театрален Институт и Cankjarev Dom, организирайки национален фестивал „Златна пръчка“, който представя представленията, предназначени за деца и юноши.

Вторият фестивал, организиран от КТЛ, който се провежда на всяка четна година е Международен Фестивал ЛУТКЕ. Фестивалът представя в Словения най-добрите световни куклени продукции и популяризира различни видове съвременни интердисциплинарни и мулти-жанрови постановки.

КТЛ е член на Международна Куклена Асоциация – УНИМА, АСИТЕЖ, Словенския Съюз на Куклените Артисти и е един от основателите на NEECPA, мрежа от куклени центрове, която обхваща предимно ключови партньори от Скандинавия, Балтийския регион и Русия.

КТЛ е обществена институция, основана от управата на град Любляна и получава своето финансиране главно от Министерството на културата и Община Любляна.